Kata kisokos

MEGSZŰNÉS, MEGSZÜNTETÉS

1. Mikor szűnhet meg a KATA vállalkozói státusz?

2. Hogyan lehet szüneteltetni a vállalkozást?

Mikor szűnhet meg a KATA vállalkozói státusz?

  • Akire számla-, vagy nyugtaadás, igazolatlan eredetű termék forgalmazása, illetve be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt az adóhatóság mulasztási bírságot vet ki, a bírság jogerőre emelkedésének napjával
  • Ha az adószámát felfüggesztik, a határozat jogerőre emelkedésének napján
  • Annak a naptári évnek az utolsó napján, melyben a kisadózó vállalkozó jogerősen megállapított adótartozása eléri, vagy meghaladja az 100.000 forintot – ez változott: A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható,nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot,azzal, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja;”
  • Ha a tételes adó alá tartozó vállalkozás a továbbiakban nem így szeretne adózni, az adóhatóság felé történt bejelentést követő hónap első napjával.

 

Hogyan lehet szüneteltetni a vállalkozást?

A vállalkozás szüneteltetését online lehet kezdeményezni, az ügysegéden keresztül. A szüneteltetés másnaptól érvényes. Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni ennek elvégzését, ugyanis előfordul, hogy a hónap utolsó napján a felület nem működik rendesen.

Csak egyéni vállalkozás szünetelhet, Bt. esetében ez nem lehetséges.

Abban az esetben ha szünetelteted a vállalkozást és máshol nem rendelkezel biztosítással járó jogviszonnyal, fizetned kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, máskülönben nem lesz érvényes társadalom biztosításod.

Ha szüneteltetsz, abban a hónapban nem fizeted a katát. Nem árt azonban vigyázni, mert a bevételi keret is alacsonyabb lesz, időarányosan csökken, ha az arányos bevételi keretnél magasabb lesz az éves bevételed meg kell fizetni a 40%-os adót!