Kata kisokos

KATA VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA

1. Hogyan lehet valaki KATA vállalkozó?

2. Milyen szabályai vannak a bejelentésnek?

3. Hogyan lehet kimaxolni a Katát?

Hogyan lehet valaki KATA vállalkozó?

Ha szeretnénk a Katát választani, mint adózási formát, ezt az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével és beküldésével tehetjük meg az adóhatóság felé, ha már működő vállalkozásunk van. A bejelentést követő hónaptól már a Kata hatálya alá is tartozunk.

A NAV levél formájában tájékoztat arról, ha a bejelentést érvényesnek ítélték meg és elfogadták. Ha a kisadózás minden feltételének megfelel a vállalkozó, a bejelentés tétele utáni hó első napjától már Katás vállalkozó.

Ha induló vállalkozás szeretne katás lenni, erre gyakorlatilag azonnal van is lehetősége. A Nav-hoz való bejelentéssel ez egyszerre megoldható. Természetesen ezt is jóvá kell hagynia az adóhatóságnak.

Bejelentéssel kapcsolatos szabályok

Mindenkit, akik bármilyen módon, személyes közreműködéssel részt vesznek a vállalkozás tevékenységében (munkaviszonyt kivéve), be kell jelenteni

Azokat a tagokat, akik személyes közreműködésre kötelezettek, kizárólag kisadózóként lehet bejelenteni

Kisadózó betéti társaság és közkeresti társaság esetében a társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszonyban működhet személyesen közre.

Minden olyan vállalkozásnak,amelyik a kisadózó vállalkozások tételes adóját választja, legalább egy főt kisadózóként kell bejelentie

A bejelentésben nyilatkozni kell, hogy a bejelentett kisadózó fő-, vagy mellékállású kisadózónak minősül-e

15 napon belül az adóhatóságnál jelenteni kell bármilyen, a kisadózással összefüggő tényt.

Hogyan lehet kimaxolni a KATA-t?

Abban az esetben ha bevételed meghaladja a 12 millió forintos bevételi határt, de továbbra is szeretnéd kihasználni a KATA nyújtotta előnyöket, a legjobb megoldás ha katás bt-t csinálsz.

Egyéni vállalkozóként csakis kültag lehetsz a bt-ben, így szükséged lesz egy beltagra, aki vállalja a felelősséget érted.

A beltag után nem feltétlen kell a katát megfizetni, ha csendestársként segédkezik neked, te pedig kültagként lehetsz ügyvezető és katás is, ennyi az egész.

“A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:156. §-a (a továbbiakban Ptk.) megállapít egy általános modellt, amely szerint a betéti társaság üzleti tevékenységét, az operatív feladatokat a betéti társaság beltagja irányítja, kültag viszont nem lehet vezető tisztségviselő. A szabály valóban diszpozitív, a 3:1. § (2) bekezdése hatálya alá tartozó szervezeti-működési szabály, amelynek meghatározása tekintetében a társaság tagjai szerződéses szabadsággal rendelkeznek. Ebből következően a társasági szerződésben kültag is megjelölhető vezető tisztségviselőként. Itt kívánom felhívni a figyelmet a Ptk. 3:155 §-ára, mely szerint a betéti társaságra a közkereseti társaságra vonatkozó szabályokat rendelik alkalmazni (a speciális eltéréseket nem tekintve), ennél fogva betéti társaságnál sem jelölhető ki ügyvezetővé, aki nem tagja a társaságnak (3:144. § (2) bekezdés).” Forrás: adózóna

Semmi sem tiltja, hogy bt-ben légy kültag, akár többen is egyszerre. Ebben az esetben már csak 25.000 Ft/hó katát kell megfizetned, hiszen főállás után már korábban megfizetted az 50.000 Ft-ot. Évi 24 millió forint bevétel után, 900.000 Ft-ot kell megfizetned.

Nem árt megfontolni, hol legyél főállásban. Jobban jársz ha a bt-t választod, és az egyéni vállalkozást végzed mellékállásként, hiszen az egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni. Ha mégsincs szükséged a 24 millió forintos értékhatárra, akkor szüneteltetheted az egyéni vállalkozást, és így a bt-t folytathatod főállásban.