Kata kisokos

BEVÉTEL, FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

1. Mekkora lehet a bevétel mértéke?

2. Mi történik ha meghaladom az évi 12 milliós árbevételt?

3. Milyen fizetési kötelezettséggel jár a KATA adózási forma?

Mekkora lehet a bevétel mértéke?

A Kata bevételi határa 12 millió forint, ha fix adózásról beszélünk. A vállalkozó megszerzett bevételének együttes összege nem haladhatja meg a 12 millió forintot. Másik fontos szabály, hogy az egy adózótól származó bevétele nem haladhatja meg az 1 millió forintot éves szinten. Azon vállalkozók vagy vállalkozó kedvűek, akikre ez érvényes nyugodtan választhatják a Katát, mint adózási formát.

Ez annyit jelent, hogy 12 millió forint bevételi határig a KATA alanynak nem kell felszámítania és megfizetnie az áfát, természetesen abban az esetben, ha az alanyi mentességet választja. Ebből pedig okosan következtethetünk arra, hogy így az áfa bevallással járó teendőket sem kell elvégezni.

Abban az esetben, ha a katás vállalkozó áfás, és a számlán a felszámított áfa meghaladja a 100 ezer forintot, rá is érvényes az online számla bejelentési kötelezettsége.

Ha számlázó programot használsz, ezt jelenteni kell a NAV felé maximum 30 napon belül, még akkor is, ha a NAV ingyenes verzióját használod.

Mi történik ha meghaladom az évi 12 milliós árbevételt?

Ha az éves arányosan számított 12 millió forintot a bevétel meghaladja, ebben az esetben sem kell attól félni, hogy a kata adóalanyiság megszűnik. Ilyen esetben az éves 12 millió forint feletti bevételre többletadót terhelnek, ennek mértéke 40 %. Ez a bevételrész lesz az iparűzési adó alapja is. Ilyenkor az alanyi adómentesség megszűnik és csak akkor választható újra, ha a vállalkozásnak van egy 12 millió forint árbevételt meg nem haladó éve.

Nagyon fontos szabály, hogy ha a katás adózó nettó árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, az e feletti általános forgalmi adót nem tartalmazó rész után köteles 40%-os adót fizetni. Ilyenkor a vállalkozó maradhat kisadózó, nem esik ki a KATA hatálya alól, csupán magasabb összegű adót kell fizetnie.

Milyen fizetési kötelezettséggel jár a KATA adózási forma?

Köteles fizetni a katát, az iparűzési adót (ami évente kétszer 25 ezer forint is lehet, választás szerint) és a kamarai regisztrációs díjat (évi 5 ezer forint). A főállásúnak minősülő kisadózó, illetve kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50.000 Ft tételes adót fizet.

Itt választható a magasabb összegű tételes adó is, melynek összege 75.000 Ft. ( annak, aki magasabb nyugdíjalapot és több szolgálati időt szeretne)

A főállásúnak nem minősülő kisadózó, illetve kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25.000 Ft tételes adót köteles fizetni.