Kisadózó vállalkozók között is előfordul, hogy szabálytalanul, hibásan állítják ki partnereik részére a számlákat.

Mint minden más vállalkozási formára, a kisadózó egyéni vállalkozókra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak a számlázás tekintetében, nincs kivétel rájuk nézve. Ugyanazok érvényesek rájuk.

Néhány gyakori számlázási hibát soroltunk fel nektek, hogy ti ezeket már véletlenül se kövessétek majd el. Ezen kívül pár fontos szabályt, tudnivalót is megismerhettek a katás számlakiállítással kapcsolatosan.

Fő szabályként a kisadózók számára fel kell tüntetni minden kiállított számlán, ideértve a módosító vagy éppen a sztornó számlákat is, a “Kisadózó” megnevezést. Ennek elmulasztása akár 500.000 Ft bírságot is vonhat maga után.

Az egyik leggyakoribb hiba, az amikor a kisadózó, csak a bevétel beérkezését követően állítja ki a számlát!

A Kata szabályai szerint a bevételek elszámolása pénforgalmi szemléletben kell elszámolnunk. Fontos azonban odafigyelni a számlázásra.

Itt a teljesítési elvet kell figyelembe venni. A már teljesített eseményt kell számlázni, attól függetlenül, hogy az összeg rendezésre került-e vagy sem. Vagyis hibás feltételezés az, hogy a számlázással meg kell várni a pénzügyi rendezést is.

A másik gyakori hiba a teljesítési időponttal kapcsolatos. Ez a számla kötelező adata, főleg akkor, ha ez eltér a számla keltével, ami persze megtörténhet. Az Áfa törvényben kerül meghatározásra, hogy fő szabály szerint melyik időpontot kell teljesítési időpontnak tekintenünk.

Minek kell szerepelni a Kata vállalkozó számláján?

  • Név
  • Cím
  • Adószám
  • Nyilvántartási szám

Dátumokkal kapcsolatos tudnivaló

  • Fel kell tüntetni a számla keltét, vagyis azt a dátumot, amikor kiállításra került a számla
  • Teljesítés időpontját is szerepeltetni kell, ez az a dátum, amikor a vállalt munkát elvégeztük, terméket leszállítottad.
  • Nem kötelező ugyan, de ajánlott a számla fizetési határidejének feltüntetése, mely a vásárlónak lehet nagy segítség.

Alanyi adómentesség

Kisadózóként lehetsz alanyi adómentes. Ez katásként nem jelent egyből Áfa mentességet, tartozhatsz az Áfa hatálya alá. Ennek választását szintén a Webes Ügysegéden tudod bejelenteni.

Ez voltaképp annyit jelent, hogy a számlán nem fog szerepelni az Áfa, és ezáltal Áfabevallást sem kell készíteni majd. A számlán majd az “AAM” lehetőséget kell választanod a számlázó programodban.

Külföldre történő számlázás

  • EU áfakulcs – abban az esetben válasszuk ezt, ha Európai Unión belüli országba számlázunk
  • EUK áfakulcs – ezt pedig az Európai Unión kívüli országba történő számlázás esetén választhatjuk

Ezek választása is általában 0 %-os áfát jelent.

 

Így tehát láthatjuk, hogy a katásokat érintő számlázási szabályok sem másabbak, mint bármely más vállalkozási formát illetően, csupán pár apró dologra kell jobban odafigyelni! Mint például az adómentesség, a külföldre történő számlázás valamint a kisadózó minősítés feltüntetése a kiállított számlán.