Hamarosan érkezik az szja visszatérítés a családokhoz. Körülbelül 1,4 millióan kapják majd meg ebben a hónapban a visszatérítést.

Lássuk, melyek a legfontosabb információk, melyeket az adóvisszatérítésről tudni érdemes!

Mikor várható a visszatérítés?

A NAV 2022. február 15-ig utalja ki a visszatérítéseket. Ez a határidő azokra érvényes, akiknek ismerte az utalási adatait a bank. Így példának okáért, azok akik családi pótlékot kapnak, jogosultak rá, illetve mindazokra, akik kitöltötték a VISSZADO- NYILATKOZATOT.

Kik jogosultak rá?

Mindazoknak jár, akik tavalyi évben, akár egy napra is a családi kedvezményre jogosultak voltak.

Az érintettek tájékoztatást kapnak a visszatérítésről, jelent meg a Magyar Közlönyben még januárban.

Nem tettem nyilatkozatot, akkor is megkaphatom a visszatérítést?

A visszatérítést mindenki megkapja, aki jogosult rá. Aki nem nyújtotta be a nyilatkozatot, és a NAV nem is ismeri az átutaláshoz szükséges adatait, ő is megkaphatja az összege. Ők vagy az adóhivatal bevallási tervezetében, vagy pedig az szja-bevallás során veheti igénybe a visszatérítést.

 

Az szja-visszatérítés a gyerekeseknek jár, ők kapják most vissza a személyi jövedelemadójukat. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök már tavaly bejelentette.

 

A visszatérítéssel mindenki élhet, de legfeljebb az átlagjövedelemig. Így tehát egy személy maximum 809.000 forintot kaphat vissza. Fontos azonban, hogy mindenki csak azt az szja-t kapja vissza, melyet már befizetett, így tehát, akik a családi adókedvezményt már igénybe vették, ők a csökkentett összeget kaphatják csak meg.

Mi a helyzet a kisadózó szülőkkel?

A gyermeket nevelő katás vállalkozók viszont a tételes adójuknak az egynegeyedét fogják majd megkapni.

Ahol a családban csak egy kereső szülő van egy gyermek esetén bruttó 516 ezer forintos, két gyermek esetén bruttó 716 ezer forintos, míg három gyermek esetén bruttó 1,109 millió forintos bér esetében juthat a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítéshez.

Ha két kereső szülő van a családban és a jövedelmük eléri a fent meghatározott összeget, ők ketten együtt akér töb mint 1,6 millió forintot is visszakaphatnak, hiszen mindketten jogosultak a személyi jövedelemadó visszatérítésre.

Ez főként az iskolás gyermekek szüleit érinti, ők járnak jobban. Hiszen a kisebb gyermekekkel az egyik szülő még jellemzően otthon van gyesen, ez után sajnos nem érvényesíthető a visszatérítés sem.

A gyed után viszont igénybe vehető, mivel az adóköteles jövedelem.

Megszűnt a családi pótlékra való jogosultságom az év közben, így is visszakapom a személyi jövedelemadóm?

Természetesen igen, amennyiben a szülő akár egy napra is jogosult volt a családi pótlékra, így rá is érvényes a jogosultság.

Házastársnak kell-e lenni, hogy igénybe vehessük a visszatérítést?

Függetlenül attól, hogy a szülők házastársak vagy nem, mindketten megkaphatják a visszatérítést, ha a gyermeket egy háztartásban nevelik, és mindketten jogosultak a gyermek után a családi pótlékra.

Mennyi adót kaphatunk vissza?

Nagyon egyszerűen kiszámlhatjuk. Az éves átlagbér 15%-át fizetik majd nekunk vissza.

Az alábbi tevékenységekből származó bevételek után jár vissza az adó:

  • az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege,
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék),
  • a katásoknál a tételes adó 25 százaléka jár vissza.

Mikor kapjuk meg automatikusan a visszatérítést?

Mindazoknak, akiknek a NAV rendelkezésére áll a a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és
a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családipótlék-folyósítási adatokból. Ők automatikusan megkapják a visszatérítést február 15-ig.