Az egyéni vállalkozóknak az adóév zárása előtt nem árt néhány fontos feladatot elvégezni, ellenőrizni néhány dolgot.

A legtöbb ilyen jellegű feladat az SZJA törvény szerinti adózás esetén akad, de a kisadózás vagy az átalányadózás is tartogat év végi feladatokat.

Lássuk kisadózó egyéni vállalkozóként melyek ezek a legfontosabb év végi teendők!

Természetesen mint minden vállalkozásnál az egyik legfontosabb feladat a leltározás, valamint a selejtezés. Ilyenkor meghatározzuk a készletünk értéket, valamint kiírjuk a nyilvántartásból, amelyik eszközt már nem tudjuk hasznosítani.

Kata keret

A 12 millió forintos kata keret túllépése esetén plusz adót kell fizetni. Ennek mértéke 40 %. Erre tehát év közben már érdemes figyelni, és év végén is tisztában kell vele lenni, hogyan is állunk a kerettel.

Ezt a plusz költséget az éves bevalláskor kell majd befizeti, tehát február 25-ig. Fontos az is, hogy csak a befolyt bevételt kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha kiállítjuk idén a számlát, de azt csak a következő évben rendezik, ez már a következő évhez íródik.

Abban az esetben, ha átlépjük az alanyi adómentes keretet, be kell lépni az áfa körbe. Ez természetesen további teendőket von maga után. Ha túllépted a keretet, persze még maradhatsz katás vállalkozó. 

Ha a vállalkozás év közben kezdte működését, ehhez arányosan nézzük az áfa keretet. A 12 millió forintot kell osztanunk 365-el és megszorozni azon napok számával, amikor már működött a vállalkozás az adóévben. Így kapjuk meg az áfa keretünket.

Amennyiben meghaladjuk az áfakeretet, ezt be kell jelenteni a NAV-nak. Változik a vállalkozás adószáma, és fontos, hogy innentől áfabevallást is kell majd készíteni.

Áfa vagy nem áfa?

Ha szeretnél belépni az áfakörbe, és jogosult is vagy rá, ezt a változást is év végéig kell bejelenteni a változásbejelentőn, illetve azt is ha a továbbiakban nem szeretnél áfás lenni.

Adótartozás 100.000 Ft felett

A kata törvényben szerepel egy olyan szabály, mely szerint az adóhatóság kizár a kisadózó adózás alól, abban az esetben ha december 31-ig bezárólag nem kerül rendezésre a 100.000 forintot meghaladó adótartozás.

Természetesen, ha már elindult az eljárás, még mindig van lehetőség befizetni ezt az összeget. Fontos, hogy ezt még a végleges határozat kiállítása rendezni kell. Ha ez megtörténik visszavonják a határozatot és nem zárnak ki a kata adóalanyiságból.

Adófolyószámla ellenőrzése

Bizonyos időközönként nem árt ellenőrizni az adó folyószámla egyenlegünket. Ezt néhány kattintással elektronikusan megtehetjük az Ebeven, a Szolgáltatások gombra kattintva majd az Adószámla lehetőséget választva. Ehhez szükségünk lesz egy Ügyfélkapus felhasználói fiókra.

Hogyan is néz ki ez a lekérdezés?

  • Nyissuk meg az eBEV oldalát
  • Kattintsunk a Bejelentkezés KAÜ-vel lehetőségre
  • Most meg kell adni az Ügyfélkapus belépési adatainkat
  • Válasszuk a Szolgáltatások menüpontot
  • Kattintsunk az Adószámla, pótlékadatok-ra, majd az Adószámla lehetőségre
  • Válasszuk az Új lekérdezést

Fontos!

Vegyük figyelembe, hogy a novemberre fizetendő katát, majd csak december 20. után írják elő. Ezzel mindenképp kalkuláljunk még az év végére.

Kilépés

Ha szeretnél kilépni a katából, ezt is a legjobb az év végére időzíteni, és bejelenteni a hatóságok felé a szükséges nyomtatványon. Ha már most tudod, hogy ezek után az átalányadózást választod majd, ezt is ezen a nyomtatványon lehet bejelölni.

Mielőtt tehát belemerülnék a szilveszteri ünneplésbe, végezzük el ezt a néhány, fontos feladatot, különben nem várt meglepetésekkel kezdődhet az újév!