Eddigi ismereteink szerint a kata vállalkozói lét igen kedvező, számtalan előnye lehet, mint például az egyszerű adminisztráció vagy a könnyen kalkulálható havi költségek.

Hátránynak viszont sokszor emlegetik a körülményes hitelfelvételt.

Lássuk tehát milyen feltételekkel jár a kisadózó vállalkozóknak, ha magáncélra vesznek fel hitelt!

Jövedelemigazolás

Kisadózó vállalkozás esetében az éves bevételi értékhatár 12 millió forint, vagyis havonta maximum 1 millió forintos jövedelmet tudunk megszerezni plusz adóteherrel terhelés nélkül. 

A hitel felvételéhez elengedhetetlen a NAV által kiállított jövedelemigazolás. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a NAV csupán a kiszámlázott jövedelem 60%-át veszi figyelembe, így ez kerül majd a jövedelemigazolásra. Ebből kerül majd megállapításra, a havi törlesztő részlet.

Tegyük fel, hogy havi szinten 800.000 forintot számlázunk ki, ebben az esetben a kiállított jövedelemigazoláson az összeg 60%-a, azaz 480.000 forint fog szerepelni.

Tegyük fel, hogy az éves bevétele a kisadózó vállalkozásnak 6 millió forint, ebben az esetben a NAV 3.600 000 forintról állít ki majd jövedelemigazolást. Ezt 12 hónappal leosztva, megkapjuk a havi 300.000 forintos jövedelmet.

Fontos tudni, hogy a kisadózók jövedelmére is vonatkoznak a JTM szabályok. Ezek a szabályok határozzák meg, mekkora havi törlesztőrészletet vállalhat be az adós hitelfelvétel esetén.

Mi is a JTM mutató?

Ez a rövidítés annyit jelent, hogy jövedelemarányos törlesztési mutató. Ez a mutató szabja meg, milyen arányban terhelhető a havi jövedelem hitellel. A JTM-et vizsgálni szükséges minden 200.000 forint feletti hitelösszegnél.

A jövedelem terhelhetőségét szabályozza:

  • A havi jövedelem mértéke. (Nettó 500 000 forint felett a jövedelem nagyobb arányban terhelhető)
  • A felvett hitel kamatperiódusa. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál jobban terhelhető a havi jövedelem.

Még csak most lettem vállalkozó, mikor kaphatok hitelt?

Ez elsősorban a banktól függ. Vannak olyan bankok, akik két teljes lezárt naptári évet kérnek, melyet vállalkozóként töltöttél. Vannak amelyek egy lezárt naptári évet, de néhány bank megelégszik a 12 hónapos működési időszakkal is. 

Fontos figyelembe venni, a lezárt tört éveket. Ugyanis az ezalatt megszerzett jövedelmet is 12-vel osztja el a bank, még akkor is ha csupán pár hónapig voltál az adott évben vállalkozó. Így sajnos kedvezőtlenebbek lehetnek a bank ajánlatai, éppen ezért a bankok ilyenkor figyelembe szokták venni az ezelőtti időszakban alkalmazottként szerzett bevételeket is.

Hiteligényléshez szükséges dokumentumok kisadózó vállalkozó esetén:

  • érvényes magyar személyigazolvány vagy útlevél,
  • lakcímkártya,
  • vállalkozói igazolvány, vagy önkormányzati jegyző által kiállított igazolás, vagy a tevékenység folytatására kiadott engedély,
  • a NAV által kiállított, az utolsó lezárt üzleti évről szóló jövedelemigazolás,
  • köztartozás mentességről szóló igazolás, ezt szintén a NAV tudja kiállítani a számodra,
  • legutóbbi mobilszámla, befizetési igazolással együtt.

Természetesen ha a bankunk szükségesnek találja, egyéb dokumentumok is bekérhetőek.

Néhány fontos tudnivaló!

  • Abban az időszakban amikor a vállalkozásod éppen szünetel, nem igényelhetsz kisadózóként személyi kölcsönt
  • Ha a vállalkozás több tulajdonossal rendelkezik, a tulajdoni hányad alapján határozzák meg majd a bankok a jövedelemigazoláson szereplő összeget

Abban tehát megegyezhetünk, hogy kisadózóként a hitelfelvétel több feltétellel jár. Így nyilvánvalóan nehezebb a folyamat, azonban nem lehetetlen!