Egy gyermek születése hatalmas változásokat hoz a családi életbe. Vannak azonban olyan ambíciókkal rendelkező nők, akik ilyenkor sem szeretnének tétlenkedni. Szeretnének pénzt keresni, dolgozni a csecsemő mellett is.

Na de nézzük is, milyen lehetőségei vannak egy kismamának, ha úgy határoz vállalkozni szeretne? Kaphatnak-e ezek a hölgyek valamilyen állami segítséget? Milyen jogi és egyéb kérdések merülhetnek fel a vállalkozás indulásnál?

A legtöbb újdonsült anyuka fejében megfogalmazódik a gondolat, szeretne valamivel foglalkozni a gyesen töltött idő alatt. Sokan ilyenkor kreatív munkába kezdenek, esetleg fordítással, tolmácsolással foglalkoznak. Hiszen ezek könnyedén végezhetőek otthonról, a kisbaba mellől. Persze olyanok is akadnak, akik a gyermekükből inspirálódnak, babaholmikat, kiegészítőket, vagy valami újdonságot készítenek és értékesítenek.

Ennek természetesen számtalan előnye is van, ezek a hölgyek nem csak a kicsivel és az otthoni teendőkkel foglalkoznak, ezáltal szellemileg is frissek maradnak, illetve elkerülhető a szülés utáni depresszió. Azok a nők, akik dolgoznak valamit a baba mellett, később könnyebben térnek vissza a munkába is. 

Valamint nem utolsó tényező, a plusz pénz a családi kasszában, hiszen a kisbaba miatti plusz költségeket egy jó vállalkozás ötlettel könnyen fedezhetik.

Jelenleg viszont sajnos nincs olyan pályázat, vagy támogatási program, amely segítené ezeket a rátermett anyukákat.

A gyermek születése után az anyuka a szülési szabadság lejárata után gyakorlatilag bármikor újból munkába állhat. Ennek tényét nem is kell bejelenti a GYED-et folyosító szerv felé.

A 2021-es évben, ha GYED mellett végezne az édesanya munkát, ezt akár napi 8 órában is megteheti. Ebben az esetben a család kapja a GYED-et, és dolgozik az édesanya, de nem jár számára a felmondás védelem. Magyarul a munkáltató bármikor felmondhat neki.

Az alkalmozotti jogviszonyon kívül, a KATA is igen népszerű lett a kismamák körében. Ebben az esetben a GYED és a GYES melett is dolgozhatnak az anyukák, akár otthonról is a kisbaba mellől. 

A KATA adó összege normál esetben, másodállásban havonta 25.000 Ft, főállásban 50.000 Ft, illetve 75.000 forint is lehet, ha például nagyobb nyugdíjat szeretne a vállalkozó. A kismamák esetében mentesség jár a KATA fizetés alól azon időszakra, melyben a kisadózó vállalkozó CSED, GYED, GYES vagy GYET ellátásban, vagy ápolási díjban részesül. Így adózni tehát akkor érdemes a kismamáknak, ha az éves 12 milliós értékhatárt nem éri el a bevétele. Ezen felül ugyanis már különadót kell fizetni.

GYED-re akkor jogosult a kismama, ha a terhességük előtt legalább két évben legalább 365 napot dolgoztak. Jelenleg, ha az anyuka dolgozni szeretne a baba melett, akkor a gyermek féléves kora után a GyED EXTRA és a KATA közös igénybevétele a legjobb megoldás.

Hogyan kezdjünk neki?

  • Tájékozódj a piacon nyújtott lehetőségekről
  • Készíts üzleti tervet
  • Készíts piackutatást, kutass az interneten
  • Határozd meg a célközönséget

Olvass olyan fórumokat, melyeken a célközönséged elérhető, így könnyen megtutható, milyen vásárlási szokásokkal rendelkezik a célcsoport. Mennyit költ a termékekre, mit szeretnek vásárolni… stb.

Szétnézhetsz nagyobb webshopok kínálatában, melyek a népszerű termékek. Kezdetben érdemes egy olyan termékkel előállni, amelyet az emberek ismernek már.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, melyek az idei év legnépszerűbb vállalkozás ötletei!

Mi a helyzet a kezdő tőkével?

Attól függően, mivel fogsz majd foglalkozni, eltérő összegre lesz szükséged.

Ennek megteremtésére több lehetőség is felmerül:

  • Családtól, baráttól kérsz kölcsön
  • Hitel
  • Kicsiben kezded, visszafogatod a bevételt a további fejlesztésekhez

Manapság már az interneten akár ingyen is indíthatsz egy honlapot, webshopot. Pár ezer forintért pedig megvásárolhatod a weboldalhoz szükséges tárhelyet és domain nevet. A különböző apróhirdetési oldalakon, illetve a közösségi médián kersztül pedig könnyedén hirdethetsz. Azután a befolyt bevételből majd kedved szerint gazdálkodsz. (nagyobb, komolyabb webshop, fizetős hirdetés…)

A kismamák helyzete a munka világában egyértelműen nagyon nehéz. Ha visszamész a régi helyedre, akár új munkahelyen kezdesz, az első időkben a kicsivel sok probléma akadhat. Beteg lesz, iskola és óvoda kezdés, különböző szünetek, melyeket mind meg kell oldani.

Egyéni válllakozóként egy teljesen más életmódot alakíthatsz ki. Szabadabb lehetsz, a gyermekhez igazíthatod a munkavégzést. El tudsz szabadulni, ha a kicsi beteg, otthonról is dolgozhatsz!

Nem kell a felettesedhez igazodni, hiszen a magad főnöke vagy, hajnalok hajnalán oviba vagy bölcsibe vinni a gyerkőcöt.

Az előnyök melett természetesen itt is szembe kell nézni a hátrányokkal!

Magadra leszel utalva, nem fog minden hónapban ugyanakkora bevétel befolyni, lehetnek jobb és rosszabb hónapok. Ez azért más, mint amikor minden hónapban megérkezik a fix fizetés a bankszámlára.

Nem áll majd mögötted a felettes, neked kell beosztani az időd, időbeosztást kell készíteni, hiszen lesznek kötelező feladatok, melyeket el kell végezni, a vállalkozás nem indul be magától.

Mindezek ellenére, ha jól csinálod, sikeres üzletasszony lehetsz, profitot termelhetsz és a gyermekre is több időd marad, mint alkalmazottti státuszban! Tehát egyértelműen megéri.