Kisadózó vállalkozás indítása esetén, gyakori kérdés, milyen tevékenységet is válasszunk az indulásnál. Hol tudunk választani, hol találunk listát a tevékenységi körökről?

Nézzünk egy kis segítséget, hol érhető el a tevékenységi körök listája! Illetve mit tehetünk ha nem rendelkezünk a szükséges szakképesítéssel!

Milyen hibákat követünk el gyakran a tevékenység választásnál?

  • Több tevékenységet veszünk fel, mint amit tényleg végzünk. Sokan halmozzák a tevékenységi köröket, ami aztán silány munkához vezet többségében. A kevesebb néha több! Inkább egy valamiben válj kimagaslóvá, mint többen nyújts középszerű szolgáltatást!
  • Egy másik gyakori hiba, hogy sokan felveszik a tevékenységi körük közé a marketinget, reklámot. Holott csak a saját tevékenységüket (pl. cukrászdájukat) szeretnék reklámozni. Ehhez még nem kell marketingesnek lenni.

Sok vállalkozó azt gondolja, könyvelője mindenhez is ért. Miért ne választhatná ki helyette a tevékenységi kört is. A könyvelő természetesen segíthet és adhat tanácsot. De minden tevékenységi kört ő sem ismerhet, ennek a kiválasztása tehát a vállalkozó felelőssége.

 

Hol érhető el a tevékenységek listája?

  • Egyéni vállalkozóknak ÖVTJ szám (Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke) más néven szakmakód áttekintése: Tevékenységi körök – ÖVTJ
  • Gazdasági társaságoknak TEÁOR szám (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere/Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) áttekintése: Tevékenységi körök – TEÁOR
  • Ezen a felületen azt is ellenőrizhetjük engedélyköteles-e a kiválasztott tevékenység:

    https://engedelykoteles.mkik.hu/

  • Ez a weboldal pedig összesíti a fenti adatokat:

    https://e-tus.hu/etus/

Nem csak ezeken a weboldalakon, de az illetékes önkormányzatnál is kérhetünk szakszerű segítséget a tevékenységi körökkel kapcsolatosan.

Számíthatok e büntetésre, ha rossz tevékenységi kört választottam?

Ha olyan tevékenységet veszünk fel, mely engedélyhez kötött, a hivatalok első sorban a szükséges engedélyeket kérik el. Ha véletlenül olyan tevékenységet vettünk fel, melyhez nem rendelkezünk a szükséges engedélyekkel, egyszerűen csak vegyük ki azt a tevékenységet. Emiatt biztosan nem számíthatunk büntetésre.

Új tevékenységet gyakorlatilag bármikor felvehetünk, illetve módosíthatjuk, törölhetjük a meglévőt.

Mi a helyzet akkor, ha nem rendelkezünk a szükséges végzettséggel?

Ebben a helyzetben két lehetőségünk van! Vagy nem végezzük ezt a tevékenységet. Hiszen valljuk be, nem tanultuk, nem értünk hozzá. A másik lehetőség pedig, hogy fel kell vennünk egy olyan alkalmazottat, akinek megvan ez a szükséges képesítése.

A tevékenységi körök azért vannak, hogy legyen egy meghatározás, hogy az adott vállalat, milyen szolgáltatásokat is végez. Illetve vannak olyan tevékenységek, melyek engedélyhez, végzettséghez kötöttek. Ezeket a kritériumokat saját és mások biztonsága, védelme érdekében tartsuk be és csak azzal foglalkozzunk, ami szerepel a tevékenységi körünkben és értünk is hozzá.

 

Vannak természetes olyan tevékenységek, amelyek nem kötöttek végzettséghez. Ilyen például: üzletviteli tanácsadás. szoftverfejlesztés…

De ott van a másik oldal is, azon tevékenységek listája, melyeket csakis engedéllyel végezhetünk. Például: orvosi tevékenységek, villanyszerelés, könyvelés…

Vállalkozás alapítás előtt nem árt tehát átnézni a fent felsorolt oldalakat, kikérni az önkormányzat, esetleg a könyvelőnk segítéségét, hogy biztosan a megfelelő tevékenységi kört válasszuk ki a vállalkozásunk számára.