Sajnos a mostani vírus helyzetben sok vállalkozás jövője vált bizonytalanná és bizony felmerül a vállalkozás szüneteltetésének a lehetősége.

Erről azonban a vállalkozók többsége nem megfelelően tájékozott, egy igen fontos kérdés például gyakran felmerül. Ha szünetel az egyéni vállalkozásom, kaphatok-e munkanélküli segélyt? Jár-e nekem az álláskeresési járadék?

Azért nézzük általánosságban mit érdemes tudni a szüneteltetésről!

Fontos tudni, hogy arra a hónapra, amelyen akár egyetlen napot is aktív volt az adóalanyiság, meg kell fizetni az egész havi adókötelezettséget. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő napra időzítsük a szüneteltetés bejelentését! Célszerű tehát hónap végére tenni, hogy a következő hónapra már ne kelljen megfizetni feleslegesen az adót.

A szüneteltetés minimum 1 hónapig, de maximum 2 évig tarthat.

Ne feledd a kata kereted is arányosan csökken! Minden szüneteltetéssel töltött hónap 1 millió forinttal csökkenti a keretet.

Mi a helyzet a TB jogviszonnyal?

Fontos tudni, hogy a szüneteltetés alatt nem leszel jogosult a társadalombiztosítási ellátásra. 

Ezért meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege a 2021-es évben havi 8000 forint. Ezt az összeget minden hónap 12. napjáig kell befizetni.

Szüneteltetés

Ez ma már Ügyfélkapun keresztül könnyedén kérhető. A belépést követően keressük meg az “egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetése” menüpontot. A szüneteltetés a bejelentést követő napon kezdődik, erről értesítést is küldenek.

Ne feledd ezt követően nem végezheted a tevékenységed, nem állíthatsz ki számlát sem! De a szüneteltetés előtt elvégzett, teljesített munkákat még kiszámlázhatod.

A szüneteltetés be kell jelenteni a helyi önkormányzat felé is, egy változás bejelentő nyomtatványon. 

Jár-e a munkanélküli segély a szüneteltetés alatt?

Álláskeresési járadékot azok kapnak, akik 3 éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek. Ide beletartoznak az egyéni vállalkozók is.

Mit kell tenni, hogy igényelhess álláskeresési járadékot?

  • Álláskeresői nyilvántartásba kell jelentkezni
  • Nem folytathatsz kereső tevékenységet (munkaviszony, vállalkozói tevékenység)

Itt fontos megjegyezni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást nem tiltják!

Munkanélküli segélyt maximum 90 napig jár. A folyósítás idejére nem kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem.

Hogyan igényelhető?

Az álláskeresési járadékot nem automatikusan küldik, ezt a lakóhelyed szerinti Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályán tudod igényelni, de már online is lehet igényelni ügyfélkapun keresztül.

Mekkora összegre számíthatunk kisadózóként?

  • Álláskeresési járadék 50 000 Ft KATA esetén (bruttó 98 000 Ft járulékalap 60%-a): nettó 44 175 Ft/hó
  • Álláskeresési járadék 75 000 Ft KATA esetén (bruttó 164 000 Ft járulékalap 60%-a): nettó 73 800 Ft/hó

A vállalkozás szüneteltetése esetén tehát a katások is bátran igényelhetik az álláskeresési járadékot. Ennek semmilyen akadálya nincsen. Ezzel nem árt tisztában lenni, főleg ha most készülünk szüneteltetni a vállalkozásunkat!