Itt az év vége, mindenki gőzerővel készül az ünnepekre. A kisadózók azonban még nem dőlhetnek hátra. Katásként jó néhány dolog felmerül, amit év végén bizony nem árt figyelni, ellenőrizni.

Nézzük, mire figyeljünk a 2020-as év végén!

Adófolyószámla ellenőrzés

Ezt könnyedén megteheted az Ebeven, itt le tudod kérni a folyószámlát. Így előre kalkulálhatsz a költségekkel, illetve részletfizetés is kérhető.

Ellenőrizd a Kata keretet is!

Katásként tudnod kell, ha meghaladod a 12 millió forintos éves bevételi határt, az ezen felüli rész után 40%-os különadó fizetési kötelezettség terhel. Ennek befizetési határideje február 25.

Ne feledjük, hogy csak a befolyt bevételt kell figyelembe venni! Ha a számlát kiállítottad, de az összeg még nem folyt be 2020.12.31-ig bezárólag, nem számít bele az éves bevételbe!

Áfa keret figyelése

Kisadózóként, ha eddig alanyimentességet élveztünk, figyelni kell az áfamentes keret vagyis a 12 millió forintot. Ha ezt átlépjük, ugyanúgy kisadózók maradunk, viszont most már áfásként. 

Érdemes odafigyelni, ha év közben kezdtük a tevékenységet, hogy arányosan számoljuk ki a keretünket.

Amennyiben meghaladjuk a keretet, be kell jelentenünk a NAV-nál ezt a tényt, áfakörössé válunk. Ezzel együtt megváltozik az adószámunk és bevallás is kell majd.

Ha nem vagy áfakörös, de szeretnél az lenni, vagy éppen pont fordítva, ezt is ilyenkor, év végén kell bejelenteni a NAV-nál.

Csak egy vállalkozásban lehetsz kisadózó

2021.01.01-től új szabály lesz érvényben. Eddig lehettél katásként egyéni vállalkozó és mellette akár több betéti társaságban is lehettél tag. Ez szűnik meg most. December 31-ig dönteni kell, hol szeretnél katás maradni.

Amennyiben ez a bejelentés elmarad, a NAV automatikusan a legelőször bejelentettet tartja meg, a többi törlésre kerül.

A bejelentést a 20T101E nyomtatvány segítségével tehetik meg az egyéni vállalkozások, a cégek pedig a 20T201T nyomtatványon.

Kilépés

Ha úgy döntesz nem szeretnéd tovább folytatni a tevékenységed, ezt is érdemes év végén/hó végén bejelenteni. Így jelentős költségektől kímélheted meg magad.

Szüneteltetés

Mint a kilépést, a szüneteltetést is érdemes ilyenkorra időzíteni és a webes ügysegéden elvégezni a bejelentést. A szüneteltetés a bejelentés utáni következő napon fog élni.

Online számla

Ezt már ugyan biztosan mindenki elvégezte, nem hagyta az utolsó pillanatra. Azonban ha mégis, január 1-től mind a belföldi, külföldi és a magánszemélyeknek kiállított számla kötelező bejelenteni a NAV felé.

Erre a legegyszerűbb megoldás egy számlázó program, amely elvégzi ezt az adatszolgáltatást helyettünk.

A fent felsoroltakat figyelembe véve már felkészülten várhatjuk kisadózóként a 2021-es, újévet!