Mint már mindenki tudja, 2020. július elsejével nagy változások érkeztek a számlázásba. Innentől kötelező az online számla adatszolgáltatás a NAV felé.

Minden belföldi áfaalanyoknak kiállított számláról kötelesek vagyunk adatot szolgáltatni, az áthárított áfatartalomtól függetlenül.

Az adatszolgáltatáshoz az első adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számla kiállítása előtt kötelező a regisztráció a NAV Online számla rendszerében!

Bizonyára az ezzel kapcsolatos teendőkkel sem mondunk újat. A regisztrációt és a számlázó programmal való összeköttetést is már mindenki elvégezte.

 Az adatszolgáltatás kötelezően érinti azokat a számlakibocsátókat is, akik alanyi mentesek, kisadózók vagy fordított adózás alá esnek!

 Az adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik továbbá mind a számlázó programokban kiállított gépi számlákra és természetesen a kézi számlákra is!

Akkor sem kellett nagyon megijedni, ha ezt az adatszolgáltatási kötelezettséget eddig elmulasztattuk.

Ugyanis a NAV bizonyos feltételekkel szankció mentességet biztosított. Mindezt 2020. július 1 és szeptember 30. között, azon adóalanyok számára, akik nem teljesítették vagy valamiért hibásan teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettséget. Tekintettel a Covid járvánnyal járó szigorú korlátozásokra.

Ez alatt a türelmi időszak alatt lehetőség volt az adatszolgáltatási kötelezettség megszervezésére, a számlázó program kiválasztására, esetleges fejlesztésekre, elmaradások teljesítésére.

Ebben az időszakban tehát (2020. július 01. – 2020. szeptember 30.) a NAV vállalta, hogy nem alkalmaz szankciót, abban az esetben, ha az adózók nem teljesítik az alábbi meghatározott kötelezettségeiket.

  • Adatszolgáltatás a 100.000 Ft áthárított adót el nem érő bejövő számlákról
  • Adatszolgáltatás a 100.000 Ft áthárított adót el nem érő kimenő számlákról
  • Kibocsátástól, 4 napon belüli adatszolgáltatás, azon kézi számláról, mely a 100.00 forintot elérő vagy meghaladó, de 500.000 forintot nem meghaladó áfatartalommal rendelkezik, amennyiben az adatszolgáltatás 5 napon belül bekövetkezik
  • Továbbá az az adóalany is szankció mentességet élvez a 100.000 Ft áthárított áfát illetően, akinek július 1. előtt is keletkezett már adatszolgáltatási kötelezettsége

Fontos megemlíteni, hogy akiknek eddig nem keletkezett online adatszolgáltatási kötelezettsége, mikor mentesülnek a szankciók alól! Csak abban az esetben, ha az adatszolgáltatás alá eső első számla módosító vagy érvénytelenítő számlájának kiállítása napjáig regisztrálnak az Online számla rendszerében!

Ez a szankció mentesség azonban szeptember 30-val most már lejár! Nem árt tehát csipkedni magunkat és gyorsan elvégezni a szükséges regisztrációt és beállításokat még a végső határidő (szeptember 30) előtt!

Az online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez el kell végezni a regisztrációt a NAV rendszerében. Illetve pár szükséges beállítást is végre kell hajtani a számlázó programunkban, ha nem szeretnénk bírságot fizetni!

Ez a fent említett regisztráció is feltétele a szankció mentesség biztosításának!

2020. szeptember 30. tehát az utolsó utáni határidő. Ezután, ha adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlát állítasz ki és elmulasztottad az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, már nem érvényes rád a szankció mentesség!