A KATA nyújtotta lehetőségek igencsak megkönnyítik az egyéni vállalkozók életét, és természetes a bevezetésének is ez volt a célja. Minimális adminisztrációs feladattal kell csak számolniuk és a könyveléssel sem kell igazán bajlódni, viszont bevételi nyilvántartást vezetni kell a kisadózóknak!

Mi is a bevételi nyilvántartás? Mit kell, hogy tartalmazzon? Mire figyeljünk még Katásként? Cikkünkből mindezekre választ kapsz!

A bevételi nyilvántartás célja lényegében annyi, hogy nyilvántartsunk minden olyan adatot, melyek az adókötelezettség teljesítéséhez és annak ellenőrzéséhez szükségesek. Elengedhetetlen, hogy ez a nyilvántartás pontos és ellenőrizhető legyen a későbbiekben is, hiszen ezen nyilvántartás segítségével készül majd a KATA bevallás is.

Ne feledjük! A bevételeket időrendi sorrendben kell feltüntetni a nyilvántartásban, erre a legalkalmasabb egy Excel táblázat lehet.

A bevétel nyilvántartás naprakész vezetése a 2020-as évben is kötelező a Katások számára, de nem kell megijedni, egyáltalán nem ördögtől való, vagy bonyolult feladat!

 A nyilvántartás vezetésének elmulasztása pedig bírságot von maga után, illetve az is előfordulhat, hogy a vállalkozót kizárják a Katából.

A bevételi nyilvántartás könyvelői segítség nélkül is elvégezhető, de fontos tisztában lenni a jogszabályokkal, olvassuk el mindig az adóévre vonatkozó kisadózókat érintő jogszabályokat, így biztosan nem érhet minket meglepetés vagy kellemetlenség.

Mi az amire kimonottan figyelni kell még, ha a kisadózás mellett döntünk?

Szerepelni kell az általunk kibocsátott számlákon a “Kisadózó” kifejezés! Ez a mai, modern számlázó programokba már könnyen tárolható számla megjegyzésként, így biztosan nem okoz gondot. Nem árt mindig ellenőrizni, szerepel-e a számlákon a kifejezés, ugyanis ennek elmulasztása is igen komoly bírsággal jár.

Mit tartalmazzon a bevételi nyilvántartás?

  • Bevételi nyilvántartás sorszáma
  • A bizonylat sorszáma, vagyis a kiállított számla vagy nyugta sorszáma
  • Bevétel összege
  • A vevő neve
  • A vevő címe
  • Esetleg a vevő adószáma
  • Bevétel megszerzésének időpontja

Meddig kell megőrizni ezt a nyilvántartást?

A törvényi előírás szerint a bevételi nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig köteles megőrizni a kisadózó.

Abban az esetben, ha valamelyik partnerünktől 1 millió forintot meghaladó bevételt szereztünk az adóév során, ezt is feltüntethetjük a nyilvántartásban, hiszen emiatt adatszolgáltatási kötelezettségünk keletkezik.

Mi a helyzet a devizás bevételekkel?

Abban az esetben, ha a devizás számla ellenértéke forintos bankszámlára érkezik be, a forintban jóváírt összeget kell felvezetni a bevételi nyilvántartásba is. Ellenkező esetben, ha a számla ellenértéke devizában érkezik be, akkor a jóváírás napján érvényes MNB árfolyamot kell figyelembe venni. Ez alapján kell átszámítani forintra az összeget és azt felvezetni a nyilvántartásba!

Mi lesz a bevétel megszerzésének időpontja?

Készpénzes nyugta vagy számla esetében, mindig a bizonylat kelte lesz a bevétel megszerzésének az időpontja.

Ha a számla ellenértékét átutalással rendezik, a banki jóváírás napja lesz a bevétel megszerzésének az időpontja.

Ne feledjük, hogy a bevételi nyilvántartásban adatot módosítani, javítani vagy törölni csakis meglévő bizonylat alapján lehet. Vagyis minden számlát kötelező felvinni a nyilvántartásba, a sztornózott és a helyesbítetteket is!

Abban az esetben, ha a kisadózó áfa körös, a nettó és a bruttó értéket is fel kell tüntetni a bevételi nyilvántartásban és természetesen az Áfa értékét is.

Valamint a táblázatban a bevételi határ is pontosan követhető, ma már egy Excel táblázat segítségével ez könnyen kivitelezhető, így biztosan nem lépi át a vállalkozó az éves bevételi határt, amely a 2020-as adóévben 12 millió forint.

Kisadózóként minden adóévet követő február 25-ig kell a KATA bevallást elkészíteni. Itt kell feltüntetni az adóévben befolyt bevételeket, valamint a 12 millió forintot meghaladó bevételeket. Ebből számolják majd a különadót!

A kisadózás nyújtotta lehetőségek sokunknak hívogatók. A bevételi nyilvántartást viszont naprakészen és pontosan kell vezetni, és követni a jogszabályokat, ha szeretnénk elkerülni az esetleges bírságot.

Természetesen a nyilvántartás vezetése saját magunknak is nagy segítség. Megkönnyítjük dolgunkat például a bevételi értékhatár pontos követésénél. Csupán az Excel táblázatkezelő program ismeretére van szükség, de sok weboldal kínál letölthető sablonokat, melyeket használhatunk. Így már nem is olyan bonyolult, igaz?