Számos szolgáltató iparban tevékenykedő vállalkozó választja a kisadózás lehetőségét, hiszen itt nincs költségelszámolás és egyszerűbb az adminisztráció is. Marketingesek, tanácsadók, programozók vagy szoftverfejlesztők például előszeretettel választják a Katát. Ezekben az ágazatokban előfordulhat, hogy a vállalkozónak külföldre kell majd kiállítania szolgáltatása ellenértékéről  a számlát.

Van e lehetőség Kata vállalkozóként külföldre számlázni?

Természetesen igen, lehet. Semmilyen szabály nem gátolja meg a külföldre történő számlázást, viszont pár dolgot figyelembe kell vennünk!

Szükség lehet közösségi adószámra!

Ha az Európai Unión belül számlázunk, fel kell tüntetni a számlán mind a saját mind a partner közösségi adószámát. Ha nem rendelkezünk még ilyennel, akkor ezt mihamarabb igényelni kell!

Előfordulhat az is, hogy az Európai Unión belüli partner nem rendelkezik közösségi adószámmal. Vannak országok ahol ezt bevétel összeghez kötik. Ilyen esetben természetesen nem kell feltüntetni az ő közösségi adószámát.

Európai Unión kívüli partner esetén szintén nincs szükség a közösségi adószám feltüntetésére.

Mi a helyzet az Áfá-val?

A külföldre számlázás Áfa hatályán kívüli szolgáltatásnak minősül. Magyarul ha alanyi mentességünk van, ez nem vonódik le az alanyi mentes keretből. Például ha egy amerikai cégnek 15 millió forintot számlázunk, ezzel átlépjük a Kata keretet, de továbbra is alanyi mentesként tevékenykedünk. A 40 %-os különadót viszont meg kell fizetni!

Abban az esetben, ha az EU-s Ügyfél nem rendelkezik közösségi adószámmal vagy magánszemélynek számlázunk, úgy kell eljárnunk, mintha egy magyar adóalanynak számláznánk. Ilyenkor ezek az összegek levonódnak az alanyi mentes keretből.

Van e még bármi plusz feladatom, ha külföldre szeretnék számlázni?

  • Figyelni kell az Áfa kulcsra! Az ilyen számlák esetében az EU (közösségen belül) vagy EUK (közösségen kívül) vagy Áfa tv. hatályán kívüli Áfa kulcsot kell alkalmazni.
  • Fel kell tüntetni az alábbi szöveget: Áfa tv. területi hatályán kívüli esemény az Áfa tv. 37. §-ának (1) bekezdése alapján. Ezzel összefüggésben az Áfa-t a megrendelő adóalany saját tagországában rendezni köteles.
  • Európai Unión belüli partner esetében mindkét fél közösségi adószámát fel kell tüntetni a számlán.
  • Devizában történő számlázás esetében az aktuális árfolyamot is tüntessük fel a számlán.
  • El kell készítenünk továbbá adott hónapban mindig egy nullás Áfa bevallást, és tájékoztató adatként szerepeltetni kell benne a külföldi szolgáltatás ellenértékét.
  • Ha Európai Unión belüli számlázásról van szó, szükség lesz egy közösségi összesítő nyilatkozatra is.

Továbbá ne feledjük, a számlán szerepeltetni kell a “KISADÓZÓ” szót! 

Összességében tehát a külföldre történő számlázás sem ördögtől való. Azonban nem árt tisztában lenni az aktuális szabályokkal és törvényi követelményekkel. Sokan nem is ismerik ezeket, ezért előre félnek a külföldre történő számlázástól. Ha ezeket betartjuk, nem kell aggódnunk!