A számlázó program váltás idejét nem határozza meg semmilyen jogszabály, bármikor tetszés szerint válthatunk egy számunkra kedvezőbb lehetőségeket kínáló szoftverre. Arra sincs semmiféle törvényi kikötés, hogy egyszerre csak egy számlázó programból állíthatunk ki számlát.

Találsz egy másik számlázót és elkezded használni. Ennyi lenne az egész?

Nézzük csak!

Van-e bármi bejelentési kötelezettség az új számlázó használatával kapcsolatban?

Ha egy új számlázót kezdünk használni ezt minden esetben be kell jelenteni a NAV-nál. Fontos, hogy ez nem ugyanaz a NAV Online számla rendszerébe történő regisztrációval! De természetes ez is kötelező!

Bejelentéshez szükségünk lesz az ÁNYK telepítésére, illetve a SZÁMLÁZÓ nyomtatványkitöltő programra, innen tudod majd letölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt. Ezt a kitöltés után ügyfélkapun keresztül tudjuk beküldeni a NAV-nak!

Mennyi időm van az új számlázó bejelentésére?

Az új számlázó program bejelentésére az első számla kiállításától számított 30 nap áll rendelkezésre. A bejelentés elmulasztása, vagy a hibás bejelentés bírsággal sújtható!

Hogyan zárhatom le az eddig használt számlázó programot, ha találtam egy olyat, mely jobban megfelel a vállalkozásom számára?

Ha a számlázó programot nem kívánod tovább használni, a fent említett felületen ugyanígy be kell jelenteni a nyomtatvány segítségével, de ebben az esetben a kijelentés részt kell kitölteni! Ilyenkor természetesen a nyomtatványon a régi számlázó program adatai kell feltüntetni!

Sok vállalkozó nem is tudja, hogy a kijelentésre is van lehetőség és, hogy ilyen egyszerű!

Mennyi idő áll rendelkezésre a régi számlázó program kijelentésére?

A kivonásra szintén 30 nap határidő biztosított.

Milyen adatokat kell a nyomtatványon megjeleníteni be illetve kijelentésnél?

  • A számlázó program nevét, azonosítóját;
  • A számlázó program fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;
  • A számlázó program értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;
  • A számlázó program beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját illetve a használatból történő kivonás időpontját.

Az online számlázó rendszer esetén:

  • Az online számlázó rendszer nevét és elérhetőségét (web címét);
  • Az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát;
  • Az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő illetve befejezésének időpontját.

Mi a helyzet a NAV-os összeköttetéssel, új számlázónál is el kell végezni?

Ahhoz, hogy a NAV-os adatszolgáltatás automatikus legyen számlázó váltásnál fontos lépés a program összekötése a NAV Online Számla rendszerével. A NAV Online számla rendszerében Technikai felhasználót és XML kulcsot kell generálni és beállítani az új számlázó programban! Ne feledd, a számlák beküldése csakis így biztosított!

Több számlázó programot is használsz? Tudtad, hogy nem egyezhetnek a számla sorszámok?

Így igaz, ha több számlázót használsz elengedhetetlen, hogy minden számla egyedi legyen. Nem lehet két ugyanolyan sorszámú számlád! Ezért használj minden programban egyedi számla előtagot! Ez lehet betű vagy szám, erre nincs kikötés.

Mi lesz a korábban használt számlázóban kiállított számlákkal?

Ezeket a számlákat sajnos az új számlázó programba nem tudod áthozni, erre nincs semmi törvényi lehetőség. Nyomtatsd ki őket vagy pedig őrizd meg digitális formában! Az időbélyeggel ellátott számlákat elektronikusan kell tárolnunk!

Meddig kell megőriznem ezeket a számlákat?

A számviteli törvény szerint 8 évig köteles a vállalkozó megőrizni a számlákat.

Hol tárolhatom ezeket a számlákat?

Fő szabály, hogy ezeket az iratokat adóhatósághoz bejelentett helyen kell tárolni!

Problémát jelent-e a számlázó program váltás a NAV-nak?

Egyáltalán nem! A fenti kötelező lépések elvégzése után egyáltalán nem kell aggódnunk!

Gondot okoz-e egy másik számlázó program használata a könyvelőmnek?

Természetes neki sem okozhat komoly megpróbáltatást. Ma már a legtöbb számlázó külön könyvelői hozzáférést is biztosít, így semmilyen probléma nem merülhet fel.

 A számlázó program váltása, be és kijelentése tehát egyáltalán nem ördögtől való dolog. Nem kell megijedni! A fenti kérdéseket figyelmesen átolvasva és követve, gond nélkül végrehajtható a folyamat, csupán néhány lépésben.