Sokan úgy gondolják, hogy számlázó programot váltani macerás és, hogy csak év végére időzíthető ez a folyamat. Nézzük csak, valóban így van-e!

Számlázó programot bármikor válthatunk, nincs dátumhoz kötve. Tetszés szerint bármikor elkezdhetünk használni egy új programot. Sőt arra sincs korlátozás, hogy egyszerre hány számlázó programban lehet valaki regisztrálva!

Nincs tehát időbeli korlátozás, bármikor kipróbálhatunk egy új programot, azonban nem árt figyelni néhány apró dologra!

  • Az új számlázó használatát le kell jelenteni a NAV-nak, még akkor is ha csupán néhány számlát állítasz ki vele egész évben. Erre az első számla kiállításától összesen 30 nap áll rendelkezésre.
  • El kell végezni az összeköttetést a NAV Online SZámla rendszerével ( Technikai felhasználó, XML kulcs megadása)

Bár jogszabályi kikötés nincs rá, a legtöbben mégis év elejére időzítik a számlázó program váltást.

Lássuk milyen előnyökkel járhat, ha év közben váltunk másik számlázó programra!

  • Nincsen év végi hajtás, több időnk marad jobban átgondolni a számlázó kérdését
  • Év közben több időnk marad felmérni a különböző szoftverek kínálta lehetőségeket, a programok tudását, és természetesen az árakat, mert ez sem utolsó szempont. A kiválasztásnál számtalan szempontot figyelembe lehet venni, tehát nem árt előre átgondolni mik is a konkrét elvárások! (ár-érték arány, költség kezelés, e-számla kiállítás, gyorsaság)
  • Év közben elegendő idő marad belerázódni az új program használatába, így a szoftver kezelésének megismerése is könnyebben megy majd, mint az év végi hajtás közepén, amikor mindenki karácsonyra vásárol és várja a számlát!

Ha megtaláltad az ideális számlázó programot kezdődhet is a használata!

Figyeljek-e még valamire mielőtt használni kezdem?

Igen! Nem árt odafigyelni a számlák sorszámozására, ha elkezdet használni az új programot a számla sorszáma egyértelműen az első számlázásnál 1-es lesz. Vigyázzunk azonban, ha másik számlázóból is állítottunk vagy állítunk ki számlát, ezek nem egyezhetnek meg egymással! Ilyenkor bevett szokás, hogy nem a sorszámot, hanem a számla előtagját változtatjuk meg.

A tévhitekkel ellentétben a számlázó program váltása tehát nem egy bonyolult dolog. Akár év közben is bátran válthatunk szoftvert, nem kell dátumokhoz igazodni és akár egyszerre több programból is állíthatunk ki számlát.

Fontos előre megtervezni és átgondolni a váltást, felmérni a piacon megtalálható lehetőségeket és eszerint választani ki a számunkra leginkább megfelelő programot!