Július elején az Országgyűlés elfogadta a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, mely súlyosan érinti a Katás vállalkozókat is.

A törvény értelmében, ha a kisadózó egyazon megrendelőnek 3 millió forint felett állít ki számlákat, 40%-os különadót köteles fizetni. Jogosan merül fel a kérdés, mely szektorok kerülnek vajon majd bajba? És kik azok akiknek nem kell aggódniuk a szigorítás miatt?

Áder Jánost az elmúlt pár napban már több szakmai szervezet is megkereste, köztük a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, azzal a céllal, hogy meggyőzzék, küldje vissza az Országgyűlésnek a törvényt. Hiszen a szigorítást több szervezet is bírálta.

Áder János azonban elmondta, hogy a törvény célja továbbra is a lakosságot ellátó mikrovállalkozások támogatása, csupán a visszaéléseket szeretnék kiszűrni és visszafogni. A köztársasági elnök elmondása szerint a becsületesen működő kisadózó vállalkozók ebből semmilyen hátrányt nem fognak elszenvedni.

A szigorítások miatt több iparág is bajba kerülhet. Hiszen ha ügyfelének a számlázott összeg eléri a 3 millió forintot, akkor a 3 millió feletti rész után plusz adóterhet köteles fizetni.

Belföldi vevő esetén ez a plusz adóteher magát a vásárlót terheli. Külföldi ügyfél esetén pedig a kisadózónak kell leróni ezt az adókötelezettséget.

Nézzük csak, melyek azok az iparágak és szolgáltatók melyek valószínűleg veszélybe kerülnek a szigorítás miatt!

  • Katásként dolgozó újságírók
  • Online tartalom szolgáltatók, melyek a Googlenek vagy a közösségi oldalaknak számláznak hirdetéseik után
  • Informatikusok, programozók
  • Ügyvédek
  • Fuvarozók

Jogos a kérdés, vajon ki tudják majd termelni a plusz adókötelezettséget?

Akadnak-e kivételek?

Kimondottan érdekes, hogy akik az államnak, állami szerveknek számláznak ezen a bizonyos évi 3 millió forinton felül, őket nem terheli a különadó fizetési kötelezettség.Vagyis verseny előnybe kerülnek az állami beszállítók és hátrányba azok akik nem az államnak dolgoznak.

Tételezzünk fel egy nagyobb felújítási munkálatot. Ha a cég ezt az államnak végzi, 40%-kal olcsóbb lehet, mintha egy cég számára végezné a felújítási munkálatokat.

További változás még, hogy megszűnik a kettős Katázás. Illetve, ha a kisadózó kapcsolt vállalkozásnak számláz, itt is 40%-os adót kell fizetni, annak aki befogadja a számlát. Érdekesség, hogy itt nincs értékhatár és külföldi kapcsolt cégre is érvényes a szabály!

És még egy változás!

Az adózó csak egy vállalkozásban lehet kisadózó. Ha valaki több cégben is tulajdonrésszel bír, csak az egyik vállalkozás tudja a kedvező adókulcsokat érvényesíteni, a másik cégnek sajnos így többletköltsége keletkezik majd.

Várhatóan a szigorításokkal az adminisztrációs feladatok is megnövekszenek.

Hogy ezen szigorítások bevezetésével kiknek éri majd meg igazán a kisadózás nyújtotta lehetőségek választása az már a jövő kérdése!