Kisadózó vállalkozó is bármikor kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor valamilyen oknál fogva nem tud kellőképp a munkájával törődni, háttérbe szorul a vállalkozás és úgy érzi nem igazán éri meg fizetni a vállalkozás utáni közterhet. Ilyen helyzetekre találták ki a vállalkozás szüneteltetését.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy munkavállaló fizetetlen szabadságra menne. A kisadózó ilyenkor nem dolgozik, nem keres pénzt és értelemszerűen nem kell megfizetnie a Katát sem a szüneteltetés alatt.

De nézzük csak, hogy is működik a szüneteltetés és mikor éri meg a vállalkozónak?

A szabályok nagyon egyszerűek! 

Mire figyeljünk akkor?

A minimum időszak, amíg szüneteltetni lehet a kisadózó vállalkozást 1 hónap. Legfeljebb pedig 2 év lehet ez az időszak.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Katát minden megkezdett hónap után köteles fizetni a vállalkozó, nincs lehetőség arányosításra, vagyis nem számolnak töredék hónapra más összeget.

Éppen ezért, ha nem szeretnénk felesleges fizetni ügyeljünk a szüneteltetés időpontjára. Lehetőség szerint a hónap első napján már ne legyen aktív a vállalkozás, ha jót szeretnénk magunknak és a pénztárcánknak. 

Ugyanez érvényes természetesen az indításra is! Ha az adott hónapban csak egyetlen napot is Katás a vállalkozó már meg kell fizetni a teljes 50 vagy éppen 75 ezer forintot. Az indítást tehát érdemes a hónap elejére tervezni. 

Milyen helyzetekben lehet ideális a Kata szüneteltetése?

  • Váratlan lehetőségek esetében, például külföldi munkavégzés, tanulmányok
  • Ha olyan iparágban tevékenykedünk, melyekben vannak jellegzetes holt időszakok és erre az időszakra nem szeretnénk fizetni a Katát, bevétel hiányában

Milyen szabályokat kell betartani a szüneteltetés során?

  • Számlát nem lehet kiállítani, ez egyértelmű.
  • Bevétel érkezhet be a szüneteltetés alatt, erre nincs kikötés, természetesen csak a korábban kiállított számlákból.
  • A bevételi összeghatár szünetelés esetén időarányos lesz, ezt nem szabad elfelejteni!

 

Példának okáért, ha a vállalkozó májustól szünetelteti a vállalkozást, arányosítani kell a teljes 12 millió forintnyi összeghatárt. Így kapjuk meg a 4 millió forintos bevétel keretet. Ha május hónap után ez alatt a 4 milliós összeghatár alatt érkezik be bevétel, akkor semmi probléma, nincsen semmi egyéb teendők. Abban az esetben azonban ha ezt az összeget meghaladja a bevétel, már kötelesek vagyunk megfizetni a 40%-os adót!

Sokszor megtörténik, habár nem lehetne, hogy a kisadózó elfelejti bejelenteni a szüneteltetés időszakának a befejezését. Ilyenkor előfordulhat, hogy a vállalkozó számláz, holott még a vállalkozás szüneteltetve van. Természetesen ekkor sem kell nagyon megijedni. Ilyenkor utólag kell megfizetni visszamenőleg a Katát. 

A kisadózó vállalkozás szüneteltetése tehát kimondottan egyszerű, bizonyos élethelyzetekben nagyszerű lehetőséget nyújt és nem árt élni vele. Csupán a fent felsorolt néhány szabályt kell figyelembe venni!