Számtalanszor elhangzó kérdés, kiknek ajánlott leginkább a KATA adózási forma választása? 

Lássuk, melyek azok a vállalkozások, melyeknek kimondottan ajánlott a kisadózás és kik azok akik jobb ha kerülik?

Ha kisadózó vállalkozásunk van árelőnyre tehetünk szert az áfásan számlázó versenytársainkkal szemben és nem utolsó szempont, hogy extra jövedelemre is szert tehetünk az alacsony adókulcsoknak hála.

Azon vállalkozások akik főként cégeknek számláznak, de magánszemélyeknek is dolgoznak időnként nyugodt szívvel választhatják a kisadózást, legyen az könyvelő, építészmérnök, fordító, vagy holnapkészítő.

Kereskedők vagy webáruház tulajdonosok is bátran válthatnak a Katára, de csak abban az esetben ha bevételük nem haladja meg az évi 12 millió forintos bevételi határt. Az indulás időszakában ez kimondottan kedvező lehet, hiszen ha az 50 ezer forintos adókötelezettséget választja, még mindig jobban jár mintha a járulékokat és adóterheket kellene megfizetni.

Azoknak a Kft. tulajdonosoknak is érdekesek lehetnek a KATA nyújtotta előnyök, akik tőke emelésen gondolkodnak, főállású vállalkozóként ez tényleg nem egyszerű. Megoldás lehet még egy tag bevonása és kisadózó Bt. létrehozása. Ezzel a havi költségeiket jelentőset csökkenthetik és még adózott jövedelmük is növekedhet. Nem árt odafigyelni, hiszen ez a lehetőség csak a pozitív tőkével rendekező cégek esetén valósítható meg! Hiszen a cégbíróság nem jegyzi be a negatív tőkét.

Most, hogy már tudjuk kiknek ideális a kisadózás választása, felmerül a kérdés, ki az, aki jobb ha nem választja a Katát?

Nézzük meg ezt is!

Nem ajánlják a Katát azoknak a hölgyeknek, akik a közeljövőben kisbabát terveznek. Hiszen ebben az esetben nem a jövedelmét veszik figyelembe, hanem egy törvényi keretek között meghatározott fix összeggel számolnak. Erről bővebben olvashatnak egy másik cikkünkben! 

A várandós hölgyeken kívül a nappali tagozatos hallgatóknak sem túl előnyös a kisadózás. Ha az SZJA alá tartoznak, csak a tényleges kivét után kell megfizetniük az adó és járulék kötelezettséget. A KATA esetében viszont ugyanúgy legalább az 50.000 forintos adót kell megfizetni.

Ha cégünk több telephelyet birtokol akkor is érdekes kérdés, hogy válasszuk-e a kisadózást. Hiszen a KATA révén kevesebb kötelezettségünk keletkezik. De érdemes előre gondolkodni, hogy a több telephely miatt nagyobb iparűzési adó kötelezettség is keletkezik. Így lehetséges, hogy nem is fizetünk kevesebbet, mint más adónem választása esetén. A telephelyekből adódó megnövekedett adminisztrációról pedig már ne is beszéljünk!

Összességében tehát a KATA sok pozitívumot nyújt számunkra, de az adónem választása előtt nem árt átgondolnunk, milyen bevételekkel,  költségekkel és adminisztrációval kell majd biztosan számolnunk. Illetve illik-e a vállalkozásunk alapfelállásához a KATA, számoljunk és döntsünk ez alapján tudatosan!