A KATA sok előnnyel rendelkezik. Egyszerű az adminisztrációs folyamata, könnyen szüneteltethetjük a vállalkozást és nem utolsó szempont, hogy több pénz is marad nálunk, a zsebünkben, mintha munkaviszonyban tevékenykednénk.

A sok pozitív után, talán az egyetlen hátránya nem más, mint a nyugdíj!

Hogy miért?

Kata vállalkozóként sajnos a várható nyugdíj összege igen alacsony. 

A Katásként fizetett havi 50 illetve 75 ezer forint az állami költségvetésben elég csekély. Ez nem elég arra, hogy az állam fenttartsa az egészségügyet, finanszírozza a mostani nyugdíjasok ellátását, végezze a közutak felújítását és ezen felül még a Kata vállalkozóknak is jelentős nyugdíjat adjon majd a későbbiekben. Sajnos ez jelen állás szerint elképzelhetetlen.

Az állam egyébként kimondottan spórol a kisadózókkal és a csekély összegű nyugdíjakkal, melyekre számítani lehet.

Tegyük fel, hogy valaki 40 évet ledolgozik KATA-s vállalkozásban! Mennyi lesz ekkor a várható nyugdíja?

  • Ha a havi 50.000 forintos KATA-t fizeti, körülbelül 39.000 Ft-os ellátásra számíthat majd a nyugdíjas évei alatt.
  • Havi 75.000 forintos KATA választása esetén, már azért jobb a helyzet. Itt kb. 84.000 Ft-os nyugdíjjal számolhatunk, de azért lássuk be, 40 év munka után egy tisztes megélhetéshez ez azért édes kevés. 

A nyugdíj kérdés körül Magyarországon jelenleg rengeteg a kérdőjel. Annyi azonban bizonyos, nem árt előrelátóan gondolkodni!

Hogyan számoljuk ki, mekkora összegű nyugdíjra számíthatunk?

Lássuk csak, miket vesznek figyelembe a számítás során!

Először is megnézik, melyik évben mennyi volt a fizetésed. Használnak egy valorizációs szorzót, ennek segítségével hozzák azonos szintre példual a mai fizetésedet és a húsz évvel ezelőttit. A korábbi évek nettósított keresetét hozzá igazítják a nyugdíjba vonulás előtti évben megszerzett átlagkeresethez, vagyis a valorizációs szorzóval szorozzák a korábbi évek nettó keresetét. 

A számítás során fontos tény adat még az elért szolgálati évek száma. Teljes nyugdíjellátást a nyugdíjkorhatár betöltése után és legalább 20 év szolgálati idő után lehet kapni, ezt írja elő a törvény. Teljes évnek szolgálati idő számításnál csak az tekinthető, mely évben a megszerzett kereset elérte a mindenkori minimálbért.

Ezeken kívül a jogosultsági időt is megnézik. Ez kimondottan az az időszak amikor ténylegesen nyugdíjjárulékot fizetettünk.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalos kalkulátorán bátran kiszámolható a nyugdíj összege!

Hogy mekkora nyugdíj jár majd, a szolgálati időtől, illetve a nyugdíjalaptól függ. A nyugdíjalapot a havi jövedelem alapján számítják, a szolgálati idő pedig a ledolgozott éveket jelenti.

Lássuk KATA esetében ez, hogyan alakul!

Ha havi 50.000 forintot fizet a kisadózó az átszámolva nettó 62.776 Ft jövedelmet jelent. 75.000 forintos KATA fizetése esetén ez az összeg átszámítva 105.336 Ft. Magyarul úgy tekintik, mintha ennyi lenne a nettó jövedelmed. Az 50.000 forintos KATA választása esetében azt is figyelembe kell venni, hogy a beszámított szolgálati éveink száma kevesebb lesz, mint a ténylegesen ledolgozott idő! 

Mennyi ez pontosan?

  • 20 ledolgozott évre – 12,7 évet számítanak be
  • 30 ledolgozott évre – 19,0 évet számítanak be
  • 40 ledolgozott évre – 25,3 évet számítanak be
  • 50 ledolgozott évre – 31,7 évet számítanak be

75.000 forintos KATA adó kötelezettség vállalása esetén ugyanúgy egy évet számítanak be. Itt a várható nyugdíj ugyancsak alacsony, de a szolgálati idő nem csökken legalább. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy a magasabb összeget válasszuk inkább. 

Első ránézésre így egyértelműnek tűnhet, hogy jobban megéri a 75.000 forintos kötelezettséget választani, azonban azt sokan elfelejtik, hogy ezt a 25.000 forintos különbséget saját maguk is befektethetik, félre tehetik a nyugdíjas évekre gondolva.

A havi 75.000 forintos KATA adókötelezettség lehetőségét az állam éppen azért vezette be, hogy lehetőséget biztosítson a kisadózók nyugdíjának emelésére. Viszont mérlegelni kell, előfordulhat, hogy jobb megoldás saját magunk befektetni az a 25.000 forintot. A lehetőségeket mérlegelve, ezt mindenki maga dönti el, belátása szerint.